Páginas

sábado, 2 de octubre de 2010

Els actes vandàlics al centre de la ciutat protagonitzen la jornada de vaga general a Barcelona



-    El centre de la ciutat es converteix en protagonista de la vaga pels diferents incidents al llarg de tota la jornada.
-   La resta de barris de la ciutat viuen la vaga de forma tranquil·la sense cap tipus d’incident destacable.

 

Barcelona va viure el 29 de setembre la vaga general en contra de la reforma laboral del govern de manera ben diferent a tots els barris. Mentre que el centre de la ciutat es convertia cap al migdia i al vespre en una batalla campal, en altres zones es vivia la vaga de forma tranquil·la sense la intervenció dels piquets.

Al migdia, durant la manifestació de CGT a Plaça Universitat no només alguns antisistema van cremar un cotxe de la Guàrdia Urbana sinó també  es van volcar contenidors que van tallar el carrer Pelai,  es va destrossar mobiliari de les terrasses dels bars i es van trencar vidres de diversos cotxes de les emissores de ràdio que cobrien la notícia.

Els sindicalistes de CGT després dels incidents i mentre que els bombers intentaven apagar el cotxe de la Guàrdia Urbana que s’incendiava just davant del carrer Tallers, van deixar Plaça Universitat per dirigir-se fins a Passeig de Gràcia on acabarien la marxa.
Mentrestant, a Plaça Catalunya els okupes antisistema de l’antiga seu de Banesto (que serien desallotjats més tard) seguien sent els protagonistes i més d’un turista va fer-se la foto amb l’edifici de fons.
Els diferents incidents que es van viure al llarg de tot el 29 de setembre van contrastar amb la jornada de vaga que es va viure a la resta de barris de la ciutat.

A la zona de Glòries, per exemple, la Universitat Pompeu Fabra restava oberta però no es va oferir classe als universitaris i els Encants Vells obrien les seves portes encara que part dels venedors no van desplegar la seva parada, especialment els situats a l’exterior. A més a més, pel que fa el trànsit, l’ Avinguda Meridiana i l’Avinguda Diagonal van registrar menys circulació que un dia laborable, degut en major part als serveis mínims del transport.

La zona de la Sagrada Família va viure de forma molt diferent de com és habitual una jornada laboral. Pocs turistes van ser els que es van apropar fins el temple encara que el temps acompanyés a fer-ho. Comerços i restaurants restaven oberts al públic encara que molts amb part de les persianes baixades Les botigues de souvenirs, en major part, no van fer vaga i van obrir encara que no fos un bon dia per fer caixa.
Per altra banda, la bibilioteca municipal va tancar com la resta de biblioteques de la xarxa de la Diputació. En referència a l’educació, l’escola Mare de Déu del Roser va obrir encara que no fossin molts alumnes els que van assistir a classe.
L’Eixample Dret, encara que estigui ben a prop de les 
concentracions, no va ser fins la tarda quan va haver-hi incidents més pronunciats, en especial al carrer Pau Claris. L’ Institut Jaume Balmes va obrir les seves portes però la major part dels alumnes i la totalitat dels de batxillerat no van acudir a classe, sumant-se a la vaga d’una part minoritària dels professors. Els comerços van obrir encara que els que estan mes situats a prop de Passeig de Gràcia van haver de baixar i pujar les seves persianes diverses vegades al llarg del matí a causa dels piquets. Els que també van haver de tancar les seves portes van ser els establiments del carrer Aragó que van veure com una petita manifestació cap a les 12 del migdia s’iniciava i avançava un parell o tres de carrers.

En general, el sector de la hosteleria, al igual que la major part de les Pymes, van obrir les seves portes encara que tinguessin por a les accions dels piquets. Més d’un comerciant assegurava que no es veia representat en aquesta vaga i que els que sortirien realment afectats en aquesta dia de vaga serien els petits comerços ja que registrarien menys guanys que un dia normal. Però altres ciutadans es manifestaven de manera convençuda al centre de la Ciutat Comtal per reivindicar els seus drets com a treballadors i sentint-se totalment identificats amb la vaga general.




1 comentario:

  1. algunes objeccions que identifico amb falta d'informació.

    es van fer piquets a pràcticament tots els barris de barcelona, que posteriorment es reuniren davant del banc de plaça catalunya.

    evita utilitzar el mot antisistema o el mot okupa. el banc estava okupat per diferentes organitzacions i persones a títol individual dels moviments socials anticapitalistes de barcelona, catalunya i altres parts del món. aquell cau d'antisistemes va ser el summum de l'organització, respecte i solidaritat. els comerços van ser saquejats pel mateix tipus de persones que saquegen quan el barça guanya la lliga a canaletes.


    és senzillíssim parlar d'antisistemes. l'enemic públic que mai serà escoltat perquè, malgrat que ningú ho sap de primera mà, és dolent.

    recordes el mite de la caverna? el que baixa i és desprestigiat i no és escoltat. tot sovint, els "antisistemes" es senten així. i senten pena cap als que només sabran mirar notícies mastegades i assentiran amb el cap, sense volguer comprovar res ni jutjar res per ells mateixos.

    no és cap atac, només algunes objeccions. crec que la crònica està molt bé.

    ResponderEliminar